Dil – Konuşma Bozukluğu

  • Home
  • Dil – Konuşma Bozukluğu

DİL - KONUŞMA BOZUKLUĞU NEDİR?

Konuşma bozukluğu gelişimsel olabildiği gibi ses tellerindeki hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. Konuşma ve dil bozukluğu birbirinden ayırt edilmelidir. Konuşma bozukluğu olarak tanımladığımız durum seslerin doğru ve düzgün söyleyişinin yapılamaması, konuşmanın akıcılığının olmaması, kelimelerin doğru telaffuz edilememesi durumudur. Konuşma bozukluğu konuşmanın tizliğinde, akışında, ritminde ve seslerin çıkarılışındaki meydana gelen bozukluk olarak tanımlanabilmektedir. Bu durum konuşma bozukluğu olan bireylerin psikolojilerini olumsuz etkileyebilmektedir.

Randevu ve daha fazlası için bizi arayın

Bizi arayarak izlenmesi gereken süreç hakkında bilgi alabilirsiniz. değerlendirme, özel eğitim, servis ve randevu tamamen ücretsiz, devlet destekli olarak sağlanmaktadır.
Dil - Konuşma Bozukluğu

NEDENLERİ ?

Konuşma bozukluğunun nedenleri fizyolojik, nörolojik ve çevresel faktörler olarak sınıflandırılabilmektedir. Konuşma bozukluğu tedavisinde öncelikle değerlendirme sürecinde bu faktörlerden hangisinin ya da hangilerinin etkin rol oynadığı belirlenmektedir. Bununla birlikte konuşma bozukluğunun nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir;,
Dil - Konuşma Bozukluğu

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

Konuşma bozukluğunu tedavi etmek mümkündür. Dil konuşma terapistlerinin yardımıyla konuşma bozukluğu tedavi edilebilir. Tedavide kişinin ses kalitesinin arttırılması, kelimelerin anlaşılır bir şekilde çıkarılması amaçlanır. Konuşma bozukluğunu tedavi ederken dil egzersizleri, dudak egzersizleri, yanak ve çene egzersizleri yapılarak konuşma bozukluğunun giderilmesi sağlanabilir.

İLETİŞİM varsa DİL vardır, DİL gelişir.

Dil - Konuşma Bozukluğu

TÜRLERİ

Birey konuşulanları anlama ve bunun yanında kendini ifade etme becerilerinden birinde sorunları var ise bu durum dil ve konuşma bozukluklarına işaret eder. Bu kavramlar çok karıştırılır. Birbirinden çok farklıdırlar. Bireyler karşısındaki kişileri anlıyor ve düşüncelerini anlaşılır şekilde ifade etmekte zorlanıyor ise bu durum dil bozukluğuna işarettir. Bireyler sesleri net bir şekilde ifade edemiyor, ses düzeyinde sıkıntısı var ise bu durum kekemelik olarak ta tanımlanan konuşma bozukluğuna işaret eder. Dil ve konuşma bozuklukları genel olarak şu kategorilerde görülmektedir:
Bireyin belirli seslerin üretilmesinde güçlük çekmesi, seslerin yanlış veya eksik telaffuz edilmesi olarak tanımlanır. Doğru şekilde ifade edilemeyen kelimeler bireyin konuşmasının anlaşılmasında sorunlara yol açabilir. Anatomik -fizyolojik bozukluklar, nörolojik bozukluklar ve işitme engeli gibi sorunlardan dolayı ortaya çıkabilir. R, S, Ş harflerinin bulunduğu kelimelerin telaffuzunda hatalar yapabilir. (kedi- tedi, arı- ayı, sen- ten gibi).
Konuşma sırasında konuşmanın akışını etkileyen ses ve sözcüklerin yinelenmesi, tıkanma, duraklama, heceleri uzatarak konuşma gibi nedenlerden dolayı konuşmanın akıcılığının engellenmesi olarak tanımlanabilmektedir.
Sesin bazı sebeplerden dolayı istenilen şekilde üretilmemesidir. Sesin şiddet perde ve rezonansında meydana gelen bozukluklardır. Ses şiddetinde düşüş, ses kalitesinin bozulması, nefes koordinasyonun sağlanamaması ses bozukluğu belirtileri arasında yer alır.
Merkezi ve preferik sinir sisteminin hasara uğraması sonucu ortaya çıkan konuşma bozuklukları olarak tanımlanabilmektedir. Dizartri ve apraksi olarak ikiye ayrılır.

Leave a comment